Graafisen suunnittelun merkitys pelisuunnittelussa

Graafinen suunnittelu on pelin viihdyttävyyden kannalta tärkeässä asemassa. Markkinoiden suosituimmissa peleissä jokainen yksityiskohta on hiottu ja tarkoin harkittu. Pelien tarkoituksena on tarjota pelaajille mahdollisimman laadukas ja kokonaisvaltainen pelikokemus, ja monet hittipelit ovat tehneet vaikutuksen faneihinsa nimenomaan onnistuneiden graafisten elementtiensä ansiosta.

Tässä artikkelissa kerromme graafisesta suunnittelusta ja sen merkityksestä nettipelien suunnittelussa. Jos graafinen suunnittelu tai pelien graafisen ilmeen luominen kiinnostaa sinua, suosittelemme tutustumaan myös sivustomme muihin artikkeleihin.

Mitä pelien graafinen suunnittelu on?

Kaikki pelissä näkyvät visuaaliset elementit ovat graafisen suunnittelun tulosta. Maailmat ja niissä seikkailevat hahmot, valikot ja niiden ulkoasu sekä koko sivuston ilme ovat graafisen suunnittelijan käsialaa. On tärkeää, että kaikki graafiset elementit sointuvat yhteen ja tukevat pelin perusajatusta ja tavoitteita. Pelaajan kannalta tärkeää on myös se, että peli toimii laadukkaasti monenlaisissa ympäristöissä, esimerkiksi mobiililaitteilla. Suosituimmat pelit on saatavilla kaikille alustoille ja pelaaja voi pelata niitä ajasta ja paikasta riippumattomasti. Peli, joka ei toimi luotettavasti eri käyttöjärjestelmissä, ei yleensä saavuta maailmanlaajuista suosiota.

Pelejä suunnittelevalla yrityksellä on käytännössä kaksi vaihtoehtoa graafisen ilmeen toteutukseen: he voivat palkata yritykseensä graafisen suunnittelijan tai vaihtoehtoisesti he voivat ostaa suunnittelupalvelun ulkopuoliselta toimijalta, esimerkiksi yksityisyrittäjältä. Yleensä graafisen suunnittelijan palveluiden kustannukset ovat yrityksen näkökulmasta kohtuulliset suhteutettuna siihen, miten tärkeä rooli grafiikoilla on pelikokonaisuuden kannalta. Suurimmilla pelifirmoilla on omat graafikkonsa, mutta erityisesti pienempien toimijoiden kannattaa joskus ostaa työ freelance-suunnittelijoilta.

Graafisen suunnittelijan työ käytännössä

Graafisen suunnittelijan työ sisältää nykyään monta osa-aluetta, ja graafikot erikoistuvatkin yleensä yhteen tai muutamaan niistä. Hahmojen ja miljöön suunnittelu on oma osaamisalueensa, ja varsinaista kuvakäsikirjoitusta eli storyboardia kehittää yleensä erillinen graafikko. 3D-maailman käytännön toteutuksessa on yleensä omat ammattilaisensa, jotka luovat yksittäiset elementit maailmaan. Erillinen käyttöliittymäsuunnittelija vastaa pelissä käytettävien ikonien ja muiden käytettävyyteen liittyvien elementtien suunnittelusta. Animaattorien tehtäväkenttään puolestaan kuuluu hahmojen herättäminen henkiin ja pelin animaatioiden luominen. Erikoisalojen graafikkojen työtä johtaa ja koordinoi yleensä art director -tittelillä toimiva graafikko. Pelin lopullinen graafinen ilme syntyy näiden eri erikoisalojen ammattilaisten saumattoman yhteistyön tuloksena.